Over het werk

Voor Jolanda Drukker Murray is de mens in al haar gedaanten een belangrijke inspiratiebron voor haar werk als beeldhouwer. Door diverse reizen naar Afrika is zij in de ban geraakt van dit continent. Eerst uitgevoerd in klei, volgden al snel figuren in beton, hout en brons. Odysseus en andere mythologische verhalen staan eveneens regelmatig centraal in haar werk zoals haar vogel-, konings- en ramsvrouwen. Ook de natuur is een steeds terugkerende inspiratiebron, zoals in haar ‘Mossels’ in de serie ‘frames of nature’. Hierin verdiept Jolanda zich in de verschijningsvorm van mosselen. In de vorm geeft zij uitdrukking aan de invloed van eb en vloed en in de kleur aan het dag- en nacht ritme van de mossel.

Als ontwerper van keramiek laat Jolanda zich inspireren door wat zij tegenkomt op haar reizen. De versleten kommen en schalen met gaten erin als in een vergiet zoals zij die onder andere zag in Afrika en India waren haar voorbeelden in de serie Home Made.

Jolanda werkt ook graag met bijzondere stoffen die zij overal ter wereld verzamelt. Pas al ze de juiste combinatie van kleuren, texturen en structuren heeft,  ontwerpt zij haar plaids en wand objecten. Voor de serie “Circle of Life” (een levensverhaal in 10 kimono’s) die te zien was in het Kröller Müller Museum heeft zij haar eigen collectie stoffen gebruikt.

Naast haar vrije werk maakt Jolanda werk in opdracht voor particulieren en organisaties. Graag gaat zij met opdrachtgevers rond de tafel zitten om te kijken welke wensen er zijn en wat zij daarin voor hen kan betekenen. Vooral bij grafmonumenten is dat een aangrijpend proces.

Jolanda studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Daarna volgde zij een aantal kunstopleidingen waaronder de opleiding Beeldende Vorming (docent Carina Canton) in Sittard,  schildersopleiding Atelier Van Gogh Museum (docent Nicolas Dings) in Amsterdam en bij Artibus in Utrecht de 3-jarige opleiding tot autonoom kunstenaar.

Haar werk is regelmatig te zien op exposities en opgenomen in verschillende binnenlandse en buitenlandse collecties.

© Jolanda Drukker Murray 2019